Tejfölös paprikás krumpli főzelék
Hozzávalók:
25og tejföl
2 kg burgonya
1 fej hagyma
1dcl olaj
30dkg füstölt kolbász
2tojás
15dkg liszt
só
bors
piros füszerpaprika,
delikát
Elkészítés:
Az olajon üvegesre párolom a hagymát, piros füszerpaprikát szórók bele,majd felöntöm vizzel. Belerakom a burgonyát,amelyet kis kockákra vágtam. aztán rögtön utánna mehet a karikákra vágott füstölt kolbász,és izlés szerint a füszerek,vizet anyit adok hozzá,hogy ellepje. Ha a burgonya megfött, máris elkezdem beleszaggatni a nokedlit, rögtön utánna a tejfölt. még kb 5 percig főzőm,aztán fedövel letakarom.
Tanácsok:
A nokedlit kevés vizzel szoktam elkeverni, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta.
Azért sorolom a fözelék kategóriába, mert a végeredménynél egy sűrű állagot kapunk.
Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 50 kcal
Szénhidráttartalom: 55 gramm
Zsírtartalom: 20 gramm
Fűszeres paradicsomos párolt tök
Hozzávalók:
1 hosszúkás tök (kb. 1 kg),
3 nagy paradicsom,
10 dkg padlizsán,
2 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1,2 dl zöldségerőleves,
olaj,
só,
chili,
1 babérlevél,
a díszítéshez citromhéj és friss (thai) bazsalikom
Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk az egyik fej, kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, sót, borsot, babért, chilit és krémes állagúra főzzük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a maradék, kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott padlizsánt és a zúzott fokhagymát. 2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a levessel és krémes állagúra főzzük. A tököt egészben, gyöngyözve forró vízben kb. 10 percig főzzük (ne legyen nagyon puha). Meghámozzuk, a húsát kockára vágjuk. Ráöntjük a padlizsánkrémet, a fűszeres paradicsomkrémet, majd tökhéjjal, citromhéjjal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
Tanácsok:
Körete párolt rizs.
Répafőzelék bundáscukkinivel
Hozzávalók:
50 dkg tisztított, karikákra vágott sárga répa
1 csokor petrezselyem és citromfű vegyesen
0,5 dl tej
margarin vagy vaj
jódozott só
4 evőkanál liszt
1 cukkini
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a répakarikákat, és folyamatos kevergetés közben pirítsuk néhány percig. Picit sózzuk meg, majd egy deci vízzel öntsük fel, és fedő alatt öt-tíz percig főzzük. Közben egy csésze hideg tejben csomómentesen keverjünk el két teáskanál lisztet, és állandó kevergetés közben öntsük a répára. Ha már sűrűsödni kezd, öntsünk hozzá annyi tejet, hogy éppen ellepje a répaszeleteket. Egyszer forraljuk még fel. Tálalás előtt keverjük bele az apróra vágott petrezselymet és citromfüvet.
--A bundás cukkini elkészítése:
Egy tojásból, három evőkanál lisztből, csipetnyi sóból, fél deci tejből és egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemből sűrű palacsintatésztát keverünk. Ebbe mártogatjuk a cukkinikarikákat, majd forró olajban hirtelen kisütjük.
Majorannás burgonya főzelék
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 dl tejföl
2 ek. olaj
1 ek. liszt
1 kk. reszelt hagyma
1 kk. majoránna
Elkészítés:
A megtisztított, felszeletelt burgonyát kevés sós vízben puhára főzünk. Világos rántással berántjuk, majd majorannával ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk
Elkészítési idő: 60 perc
Szavazás