Mézes krémes jó

 

Hozzávalók a tésztához:

3 evőkanál olvasztott zsír, 1 tojás, 3 evőkanál méz, 15 dkg cukor. 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 dl tej, 45 dkg liszt.

A krémhez:

3 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor. 15 dkg vaj. 20 dkg cukor, csokoládéöntet.

 

Elkészítés

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Háromfelé osztjuk, kinyújtva, bezsírozott, kilisztezett sütőlemezen aranyszínűre sütjük.

Krém elkészítése:

A hozzávalókat (a vaj, a cukor és a csokoládéöntetet kivételével) sűrűre főzzük. Kihűtjük, hidegen hozzákeverjük a vajat és a cukrot. A lapokat megtöltjük a masszával, tetejére csokoládéöntetet teszünk.

 

 

Kókusz kocka

 

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 1 sütőpor (10 gr-os), 1 tojás, 5 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1,5 dl tej, 35 dkg cukor, 30 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 5 evőkanál tej, 1/2 rum aroma, 30 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítés:

A tojást a cukorral és a margarinnal jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a többi anyagot is. Zsírozott és lisztezett tepsibe öntjük a masszát és kisütjük.

 Bevonat:

Az alapanyagokat (a kókuszreszelék kivételével) összefőzzük. A megsült tésztát kihűtjük és kockákra vágjuk. A kocka darabokat a kifőzött folyadékba mártjuk, majd lecsorgatjuk és a kókuszreszelékben megforgatjuk

 

Habos túros

 

hozzávalók a tésztához:

12 dkg liszt, 7 dkg ráma, 4 dkg cukor, 1 tojássárga,

hozzávalók a töltelékhez:

35 dkg túró , 3 tojássárga, 4 evő porcukor, reszelt citromhéj, mazsola, vaníliás cukor, hozzávalók a tetejére: 4 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, pár csepp citromlé, 5 dkg mandula,

elkészítés:

A tésztát összegyúrjuk, kibélelünk vele egy kisebb tepsit. Félig megsütjük. Közben kikeverjük a tölteléket, és a tésztára simítjuk. Visszatoljuk a sütőbe és világosra sütjük. Végül rásimítjuk az ízesített felvert habot ekkor már csak szárítjuk a sütőbe!

 

Habos meggyes pite

 

 

hozzávalók:

Vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, cukor 2 ek., tojás 3 db, só 1 késh., morzsa 2 ek., meggy 1 kg, vaníliás cukor 10 dkg.

 elkészítés:

Vajat, liszttel összedörzsölünk, porcukrot, 3 tojássárgáját, csipet sót tésztának gyúrunk, tepsiben fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, megszórjuk morzsával, cukros, kimagvazott meggyel, és újra morzsával, sütni hagyjuk. Ha kisült, 3 tojás fehérjét kemény habnak felverünk, 15 dkg vaníliás cukorral összekeverve, a kisült tészta tetejére tesszük, újra sütőbe tesszük és halvány sárgára sütjük. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockákra szeljük.

 

 

Kinder tejszelet

 

 

 

hozzávalók 4 főre 

Tésztához:
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek kakaópor
  • 2 tojás
  • 2 ek méz
  • 35 dkg sima liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
Krémhez:
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl tejföl
  • 3 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 tábla tej tortabevonó csoki

 

elkészítés 

  1. A porcukrot, vajat, kakaót, tojásokat és a mézet gőz felett összedolgozzuk.
  2. Ha összeolvadt, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a lisztet, amibe belekeverjük a szódabikarbónát.
  3. Vigyázva összedolgozzuk, mert kicsit meleg.
  4. 2 cipót készítünk és egy tepsi hátán két egyforma lapot sütünk belőle.
  5. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet:
  6. A tejfölben elkeverjük a lisztet és a pudingport.
  7. Hozzákeverjük a tejet és sűrűre főzzük. (Állandóan kevergessük, mert könnyen összecsomósodik.)
  8. Hideg helyre tesszük, hogy kihűljön.
  9. A vajat habosra keverjük a porcukorral és ha a massza kihűlt, összekeverjük.
  10. A két lap közé kenjük a krémet (az összeset).
  11. Tetejére öntjük a megolvasztott tortabevonó csokit.
  12. Kicsit állni hagyjuk. Legjobb, ha egy éjjel pihen, és felszeleteljük.

 

 

Tiramisu

 

 

hozzávalók 6 főre 

  1. A kávét lefőzzük, hogy mire elkészül a krém, kihűljön. A tojássárgákat a cukorral, fahéjjal és a vaníliarúd belsejéből kikapart magokkal együtt robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük, ezután kanalanként beleadagoljuk a mascarponét is. További 10 percet dolgoztatjuk a habverőt. A végén a rum felét belelöttyintjük a krémbe, másik felét a kihűlt kávéba.
  2. Egy méretesebb tálba (teljesen mindegy, hogy szögletes, ovális vagy kerek formájú) elkezdjük lerakni a kávéba épphogy belemártott babapiskótákat. Utána jön a krém, melyet meghintünk kakaóporral, és így tovább, míg a tál megtelik. (Ügyeljünk arra, hogy bőségesen maradjon krém a tiramisu tetejére!) Végül jó vastagon meghintjük kakaóporral.
  3. Legalább 24 órával fogyasztás előtt készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

 

Fantás szelet

 

hozzávalók 4 főre 

  • 7 db tojás
  • 2 ek. kakaó
  • 5 ek. liszt
  • 7 ek. cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 cs sütőpor
  • ½ kg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 db kocka margarin (250 g)
  • 7 dl Fanta
  • 2 cs. vaníliás pudingpor

story 

Hmmmm, érdemes megkóstolni.
Nem egy túl édes desszert. Én éppen ezért szeretem.

elkészítés 

  1. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat, kakaót és végül könnyedén belekeverjük a felvert habot.
  3. Kizsírozott és lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliáscukorral, majd hozzáadjuk az összetört túrót.
  5. Ezt a túrós krémet a megsült és kihűlt tészta tetejére kenjük.
  6. 2 csomag vaníliás pudingport megfőzünk 7 dl Fantában, hagyjuk kihűlni, néha megkeverjük.
  7. Mikor kihűlt, a túrókrém tetejére kenjük és néhány órára betesszük a hűtőbe.
  8. Amikor kellőképpen lehűlt, felvágjuk.

 

Kincses bánya

 

hozzávalók 10 főre 

Tészta:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 cs sütőpor

Krémhez:

Habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • 9 ek cukor

elkészítés 

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot, ezzel is még tovább verjük, míg a cukor el nem olvad. Amikor kemény, beletesszük a tojás sárgákat, ezzel is egy kicsit tovább verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és fakanállal óvatosan a habba keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
  2. Míg a piskóta sül és hűl, elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat összekeverjük a liszttel és a tejjel, összefőzzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémehez keverjük.
  3. A piskótát megkenjük a baracklekvárral, a babapiskótát a rumos kávéba mártjuk és szépen egymás mellé rárakjuk a lekváros piskótára, majd ráöntjük a krémet.
  4. A habhoz a tojásfehérjéket acukorral gőz fölött kemény habbá verjük és a krém tetejére simítjuk.
  5. Csokit is lehet reszeltni a tetejére.

 

sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 33x34 cm

 

 

Kráfli

 

hozzávalók 6 főre 

  • 600 g sertésháj
  • 950 g liszt
  • 2 tojás
  • ½ ek só
  • ½ ek cukor
  • 175 g tejföl
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 100 ml szénsavas víz

tálaláshoz

  • porcukor

elkészítés 

  1. A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük.
  2. A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz)  jól összedolgozzuk, majd nagyjából kinyújtjuk (nem kell vékonyra, szabályosra sem). A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
  3. Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
  4. 600 g hájból rengeteg hájas tésztánk lesz. Nagy részét, több kis ökölnyi gombóccá gyúrva, le is fagyaszthatjuk. (Legközelebb ennyivel könnyebb dolgunk lesz).
  5. A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Amennyi tésztából szeretnénk, kráflit készítünk: a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd a rombuszokat kereszt irányban félbevágva kapjuk a háromszögeket.
  6. Tepsire rendezzük a kráflikat (tehetjük közel egymáshoz, mert oldalirányban nem, csak felfelé nőnek meg sütés közben) és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kisültek, porcukorba forgatjuk őket.

 

Keksz szalámi

 

hozzávalók 6 főre 

  • 30 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor (nem instant)
  • 25 dkg margarin
  • 40-50 dkg háztartási keksz (attól függően mennyire szeretnénk töményre)
  • 3 dl víz
  • kevés rum

elkészítés 

  1. A kekszet összetörjük egy tálban.
  2. Egy közepes edénybe beletesszük a vizet és a porcukrot, majd folyamatos kevergetés közben felforraljuk.
  3. Beletesszük a kakaóport, a felolvasztott margarint és a rumot. Az egészet összekeverjük, majd felforraljuk.
  4. A masszát a kekszdarabokra öntjük.
  5. Fél órát hagyjuk állni, és közben néhányszor megkeverjük.
  6. Alufóliára tesszük, hengert formálunk belőle és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

Márványos süti

 

 

hozzávalók 12 főre 

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • tejföl -amennyit fölvesz (kb. 6 ek)

Karamellkrémhez:

  • 45 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 5-6 ek liszt
  • 15 dkg margarin

Mázhoz:

 

elkészítés 

Tészta elkészítése:

  1. Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk.
  2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk.
  3. Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.)
  4. Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat.

Krém elkészítése:

  1. Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk.
  2. A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr.
  3. Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassan felengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel!
  4. Miután alaposan elkevertük, ismét nagylángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet.
  5. Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint.

Összerakás:

  1. Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot.
  2. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük.
  3. 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás.
  4. A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.)
  5. A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható - vigyázat, függőséget okoz! Nem fenyeget a veszély, de ha esetleg kellene, több hétig is tárolható lenne!

 

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

Keksztekercs

Hozzávalók

  • Keksztekercs
  •  

    kevés tej
    20 dkg háztartási keksz
    20 dkg porcukor
    2 ek. baracklekvár
    2 ek. kakópor
    0,5 dl rum
    1 citrom reszelt héja
    10 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés

A kekszet ledaráljuk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a baracklekvárt, a kakaót, a rumot, a citromhéjat. Jól összegyúrjuk, (ha nem áll össze, kevés tejet teszünk hozzá). Alufólián téglalap alakúra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket: 10 dkg porcukrot habosra keverünk a vajjal vagy sütőmargarinnal, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. A kinyújtott masszára simítjuk, majd szorosan feltekerjük. Az alufóliát vékonyan meghintjük kókuszreszelékkel, és beleforgatjuk a rudat. Ezután becsomagoljuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

Szavazás

Találtál finom recepteket??? :O
nem
igen
talán
Asztali nézet