Mézes krémes jó
Hozzávalók a tésztához:
3 evőkanál olvasztott zsír, 1 tojás, 3 evőkanál méz, 15 dkg cukor. 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 dl tej, 45 dkg liszt.
A krémhez:
3 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor. 15 dkg vaj. 20 dkg cukor, csokoládéöntet.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Háromfelé osztjuk, kinyújtva, bezsírozott, kilisztezett sütőlemezen aranyszínűre sütjük.
Krém elkészítése:
A hozzávalókat (a vaj, a cukor és a csokoládéöntetet kivételével) sűrűre főzzük. Kihűtjük, hidegen hozzákeverjük a vajat és a cukrot. A lapokat megtöltjük a masszával, tetejére csokoládéöntetet teszünk.
Kókusz kocka
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 sütőpor (10 gr-os), 1 tojás, 5 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1,5 dl tej, 35 dkg cukor, 30 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 5 evőkanál tej, 1/2 rum aroma, 30 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojást a cukorral és a margarinnal jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a többi anyagot is. Zsírozott és lisztezett tepsibe öntjük a masszát és kisütjük.
Bevonat:
Az alapanyagokat (a kókuszreszelék kivételével) összefőzzük. A megsült tésztát kihűtjük és kockákra vágjuk. A kocka darabokat a kifőzött folyadékba mártjuk, majd lecsorgatjuk és a kókuszreszelékben megforgatjuk
Habos túros
hozzávalók a tésztához:
12 dkg liszt, 7 dkg ráma, 4 dkg cukor, 1 tojássárga,
hozzávalók a töltelékhez:
35 dkg túró , 3 tojássárga, 4 evő porcukor, reszelt citromhéj, mazsola, vaníliás cukor, hozzávalók a tetejére: 4 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, pár csepp citromlé, 5 dkg mandula,
elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk, kibélelünk vele egy kisebb tepsit. Félig megsütjük. Közben kikeverjük a tölteléket, és a tésztára simítjuk. Visszatoljuk a sütőbe és világosra sütjük. Végül rásimítjuk az ízesített felvert habot ekkor már csak szárítjuk a sütőbe!
Habos meggyes pite
hozzávalók:
Vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, cukor 2 ek., tojás 3 db, só 1 késh., morzsa 2 ek., meggy 1 kg, vaníliás cukor 10 dkg.
elkészítés:
Vajat, liszttel összedörzsölünk, porcukrot, 3 tojássárgáját, csipet sót tésztának gyúrunk, tepsiben fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, megszórjuk morzsával, cukros, kimagvazott meggyel, és újra morzsával, sütni hagyjuk. Ha kisült, 3 tojás fehérjét kemény habnak felverünk, 15 dkg vaníliás cukorral összekeverve, a kisült tészta tetejére tesszük, újra sütőbe tesszük és halvány sárgára sütjük. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockákra szeljük.
Kinder tejszelet
hozzávalók 4 főre
Tésztához:
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 ek kakaópor
- 2 tojás
- 2 ek méz
- 35 dkg sima liszt
- 1 kk szódabikarbóna
Krémhez:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 3 dl tejföl
- 3 ek liszt
- 4 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj
- 1 tábla tej tortabevonó csoki
elkészítés
- A porcukrot, vajat, kakaót, tojásokat és a mézet gőz felett összedolgozzuk.
- Ha összeolvadt, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a lisztet, amibe belekeverjük a szódabikarbónát.
- Vigyázva összedolgozzuk, mert kicsit meleg.
- 2 cipót készítünk és egy tepsi hátán két egyforma lapot sütünk belőle.
- Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet:
- A tejfölben elkeverjük a lisztet és a pudingport.
- Hozzákeverjük a tejet és sűrűre főzzük. (Állandóan kevergessük, mert könnyen összecsomósodik.)
- Hideg helyre tesszük, hogy kihűljön.
- A vajat habosra keverjük a porcukorral és ha a massza kihűlt, összekeverjük.
- A két lap közé kenjük a krémet (az összeset).
- Tetejére öntjük a megolvasztott tortabevonó csokit.
- Kicsit állni hagyjuk. Legjobb, ha egy éjjel pihen, és felszeleteljük.
Tiramisu
hozzávalók 6 főre
- 2 csomag babapiskóta (házi készítésű vagy Manner, a többi elázik)
- 500 g mascarpone
- 5 tojás sárgája
- 50 g gyümölcscukor (vagy kb. dupla mennyiségű kristálycukor)
- 1 dl rum
- 2 dl kávé
- 1 vaníliarúd
- 1 tk fahéj
- holland kakaópor
- A kávét lefőzzük, hogy mire elkészül a krém, kihűljön. A tojássárgákat a cukorral, fahéjjal és a vaníliarúd belsejéből kikapart magokkal együtt robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük, ezután kanalanként beleadagoljuk a mascarponét is. További 10 percet dolgoztatjuk a habverőt. A végén a rum felét belelöttyintjük a krémbe, másik felét a kihűlt kávéba.
- Egy méretesebb tálba (teljesen mindegy, hogy szögletes, ovális vagy kerek formájú) elkezdjük lerakni a kávéba épphogy belemártott babapiskótákat. Utána jön a krém, melyet meghintünk kakaóporral, és így tovább, míg a tál megtelik. (Ügyeljünk arra, hogy bőségesen maradjon krém a tiramisu tetejére!) Végül jó vastagon meghintjük kakaóporral.
- Legalább 24 órával fogyasztás előtt készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.
Fantás szelet
hozzávalók 4 főre
- 7 db tojás
- 2 ek. kakaó
- 5 ek. liszt
- 7 ek. cukor
- 1 dl olaj
- 1 cs sütőpor
- ½ kg túró
- 20 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 db kocka margarin (250 g)
- 7 dl Fanta
- 2 cs. vaníliás pudingpor
story
Hmmmm, érdemes megkóstolni.
Nem egy túl édes desszert. Én éppen ezért szeretem.
elkészítés
- A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat, kakaót és végül könnyedén belekeverjük a felvert habot.
- Kizsírozott és lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliáscukorral, majd hozzáadjuk az összetört túrót.
- Ezt a túrós krémet a megsült és kihűlt tészta tetejére kenjük.
- 2 csomag vaníliás pudingport megfőzünk 7 dl Fantában, hagyjuk kihűlni, néha megkeverjük.
- Mikor kihűlt, a túrókrém tetejére kenjük és néhány órára betesszük a hűtőbe.
- Amikor kellőképpen lehűlt, felvágjuk.
Kincses bánya
hozzávalók 10 főre
Tészta:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 1 cs sütőpor
Krémhez:
Habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 9 ek cukor
elkészítés
- A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot, ezzel is még tovább verjük, míg a cukor el nem olvad. Amikor kemény, beletesszük a tojás sárgákat, ezzel is egy kicsit tovább verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és fakanállal óvatosan a habba keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
- Míg a piskóta sül és hűl, elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat összekeverjük a liszttel és a tejjel, összefőzzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémehez keverjük.
- A piskótát megkenjük a baracklekvárral, a babapiskótát a rumos kávéba mártjuk és szépen egymás mellé rárakjuk a lekváros piskótára, majd ráöntjük a krémet.
- A habhoz a tojásfehérjéket acukorral gőz fölött kemény habbá verjük és a krém tetejére simítjuk.
- Csokit is lehet reszeltni a tetejére.
sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 33x34 cm
Kráfli
hozzávalók 6 főre
- 600 g sertésháj
- 950 g liszt
- 2 tojás
- ½ ek só
- ½ ek cukor
- 175 g tejföl
- 150 ml száraz fehérbor
- 100 ml szénsavas víz
tálaláshoz
elkészítés
- A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük.
- A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz) jól összedolgozzuk, majd nagyjából kinyújtjuk (nem kell vékonyra, szabályosra sem). A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
- Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
- 600 g hájból rengeteg hájas tésztánk lesz. Nagy részét, több kis ökölnyi gombóccá gyúrva, le is fagyaszthatjuk. (Legközelebb ennyivel könnyebb dolgunk lesz).
- A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Amennyi tésztából szeretnénk, kráflit készítünk: a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd a rombuszokat kereszt irányban félbevágva kapjuk a háromszögeket.
- Tepsire rendezzük a kráflikat (tehetjük közel egymáshoz, mert oldalirányban nem, csak felfelé nőnek meg sütés közben) és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kisültek, porcukorba forgatjuk őket.
Keksz szalámi
hozzávalók 6 főre
- 30 dkg porcukor
- 6 dkg kakaópor (nem instant)
- 25 dkg margarin
- 40-50 dkg háztartási keksz (attól függően mennyire szeretnénk töményre)
- 3 dl víz
- kevés rum
elkészítés
- A kekszet összetörjük egy tálban.
- Egy közepes edénybe beletesszük a vizet és a porcukrot, majd folyamatos kevergetés közben felforraljuk.
- Beletesszük a kakaóport, a felolvasztott margarint és a rumot. Az egészet összekeverjük, majd felforraljuk.
- A masszát a kekszdarabokra öntjük.
- Fél órát hagyjuk állni, és közben néhányszor megkeverjük.
- Alufóliára tesszük, hengert formálunk belőle és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Márványos süti
hozzávalók 12 főre
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sütőmargarin
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- tejföl -amennyit fölvesz (kb. 6 ek)
Karamellkrémhez:
- 45 dkg cukor
- 8 dl tej
- 5-6 ek liszt
- 15 dkg margarin
Mázhoz:
elkészítés
Tészta elkészítése:
- Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk.
- A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk.
- Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.)
- Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Krém elkészítése:
- Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk.
- A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr.
- Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassan felengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel!
- Miután alaposan elkevertük, ismét nagylángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet.
- Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint.
Összerakás:
- Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot.
- A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük.
- 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás.
- A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.)
- A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható - vigyázat, függőséget okoz! Nem fenyeget a veszély, de ha esetleg kellene, több hétig is tárolható lenne!
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Keksztekercs
Hozzávalók
Elkészítés
A kekszet ledaráljuk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a baracklekvárt, a kakaót, a rumot, a citromhéjat. Jól összegyúrjuk, (ha nem áll össze, kevés tejet teszünk hozzá). Alufólián téglalap alakúra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket: 10 dkg porcukrot habosra keverünk a vajjal vagy sütőmargarinnal, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. A kinyújtott masszára simítjuk, majd szorosan feltekerjük. Az alufóliát vékonyan meghintjük kókuszreszelékkel, és beleforgatjuk a rudat. Ezután becsomagoljuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.